Elhelyezked����s


Patosfa Dél-Somogyban, a Kaposvár-Lad-Szigetvár útvonal mellett fekszik. Barcstól 31 kilométernyire északkeletre, Szigetvártól 14 kilométerre északnyugatra. Megközelíthet a 67-es úton Kaposvár illetve Lad elágazással és a mellékútvonalon Szigetvár fell. Vasútállomása nincs.

 

Két természetföldrajzi tájegység - a Zselic és a Dél-somogyi homokvidék - határán terül el. Ez határozza meg a természetes növénytakaróját. Az északi dombokon jobbára gyertyános-tölgyes, a déli síkon cseres-tölgyes, helyenként hárs erdk övezik. A zselici agyagon tavasszal a szigorúan védett, gyönyör kakasmandikó díszlik, míg a homok jellegzetes vadnövényei az áprilisban nyíló, sárga virágú seprzanót, a szeder és a galagonya. Éghajlatára csapadékos, hvös nyár és enyhe tél a jellemz.

 

A háborítatlan természeti környezete, tiszta levegje teheti elssorban vonzóvá. Sokan fel is fedezték maguknak Patosfát, az utóbbi idben megntt a betelepül külföldiek száma. Fként hollandok, németek, osztrákok vásárolnak házat, telket, és itt töltik a nyarat. Többen az év legnagyobb részében is itt tartózkodnak. Olasz érdekldk is jelentkeztek már. Eddig öt külföldi tulajdonú házépítés kezddött el.

 

Szomszédaink

Lad
Homokszentgyörgy
Somogyhatvan


www.patosfa.hu