www.patosfa.hu


Somogy megye
Patosfa
Patosfa
2024. Június. 18.
Levente napja van.


Patosfa
Község hivatalos honlapja

Napjaink

- Lélekszám: 295
- Belterület: 91 Ha
- Külterület: 1.416 Ha

 

Patosfán jelenleg háromszáznál is kevesebben laknak és a lélekszám egyre csökken. A lakosság folyamatosan idősödik, a fiatalok pedig nem találnak helyben munkát. A legnagyobb vállalkozás Patosfán a 20-25 főt foglalkoztató faipari telep, ahol fafeldolgozás és parkettagyártás folyik. Ezen kívül az önkormányzat közcélú-közhasznú munkában foglalkoztat 5-6 helybelit, akik folyamatosan szépítik az utcákat, kaszálják az árokpartokat és virágosítják a falut. Évtizedekig öt község közös téesze jelentette a meghatározó munkaalkalmat a településen, az Aranyhomok Tsz azonban csődbe ment, patosfai utóda a mezőgazdasági szövetkezet több átalakulás után a FÜRED Holding részeként működik. Emiatt a településen a munkalehetőségek igen csak korlátozottak. Jelenleg a közeli Szigetvár ad megélhetést több Patosfai családnak, továbbá a Kőkút- Gyöngyös pusztai szociális otthon, a Füred Holding mezőgazdasági telepe és a Sefag foglalkoztat idénymunkában néhány munkavállalót. Női munkaerő foglalkoztatására a Kálmáncsa-Emlékmajor székhelyű KVARC Kft nyújt lehetőséget bedolgozóként.

 

Az egészségügyi ellátás megoldott; az orvos heti három alkalommal rendel, állatorvos Homokszentgyörgyről jár ide. Patosfán fogorvosi rendelő is van, védőnői szolgálata Laddal közös. A Vöröskeresztnek helyi csoportja működik. Egy ÁFÉSZ bolt, egy gázcseretelep és egy italbolt van Patosfán. A postásautó naponta jár. Iskola és óvoda nincs a községben. A 24 tanuló és a 9 óvodás a szomszédos Ladra jár tanulni.

 

2000-től falugondnoki szolgálat működik a településen. A 9 személyes autó biztosítja az étkeztetést, gyógyszervásárlást, a lakossági igényeknek megfelelően kirándulásra, bevásárlásra is igénybe vehető. 2004-től szélessávú internet kiépítésére került sor. A hivatal épületében lévő számítógépek a lakosság rendelkezésére állnak.

Copyright © 2009
Integranet Kft.
Nyomtatás Levél Térkép